Congregation Beth Sholom - Linda Herman Consulting

Previous Next 1 of 3

Congregation Beth Sholom


Cultural, New Construction
  • Overview
  • Summary
  • Team

Project budget: $14M
Project size: 22,000 sq. ft.
Client: Congregation Beth Shalom
Location: San Francisco, CA

Primary responsibilities:

  • Owner representative during construction
  • Liaise between committee members and project team
  • Manage the permit, bidding and construction phases
  • Negotiate the general contractor’s contract
  • Select and coordinate owner vendors and negotiate contracts
  • Project budget control

Project Goals/Challenges:

  • Establish a realistic construction budget
  • Establish a process for client engagement and decision-making
  • Establish a unified design language with client related to interiors; assist client to articulate interior design goals
  • Manage schedule in order to meet future client commitments

Hired late in the project as the Owners Representative for the construction phase for the synagogue’s new facility, LHC’s role included numerous responsibilities: coordination of dismantling the existing facility and hazmat removal, facilitation of the interior design process, utility coordination, and furniture planning and procurement.

While the project had been underway for years, there were still many decisions to be made and challenging issues, known and unknown, to be resolved at the commencement of construction as many key functional issues had not been fully resolved or studied. Additionally, a well-defined process for owner input and decision-making had not been established. LHC implemented regular owner meetings, re-engaged the various building committees and established a design committee. LHC provided solutions, helped the client to understand what they wanted and needed, and provided a sense of security for the congregation that their concerns were being heard and addressed.


Architect: Stanley Saitowitz/Natoma Architects
Contractor: Overaa Construction
Structural Engineer: Forell Elssesor

Photographs © Joe Fletcher, Rien Van Rijthoven

Close